- Εγχειρίδιο κοινοτικών-καλών πρακτικών για τον κυκλικό τουρισμό
- Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος III «Ψηφιακές Συναλλαγές Β'»
- Ευρωπαϊκό Συνέδριο με τίτλο «Τα Οινοπέδια των Λιμνών: Οίνος – Τόπος– Άνθρωποι» 27-29 Ιουνίου 2025.
- Newsletter Enterprise Europe Network ANKO, Mάιος 2025
- Διμερής Επιστημονική και Τεχνολογική Συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας
- H ΑΝΚΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ/ Enterprise Europe Network στο Startup Europe Week Kozani 2025: Ανάπτυξη Τοπικού Οικοσυστήματος Νεοφυών Επιχειρήσεων σε μια Περιφέρεια Δίκαιης Μετάβασης
- Eπιστημονική Ημερίδα την Τρίτη 9/04/2024 στις 18:00 στο Αμφιθέατρο Κωνσταντίνος Καραμανλής στη ΖΕΠ, περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
- Η Δυτική Μακεδονία της Δημιουργίας και της Καινοτομίας Innovation Days 07-09 ΦΕΒ 2023
- Leader 2023-2027 Ενημερωτική εκδήλωση στην Εορδαία (Πτολεμαϊδα)
- Leader 2023-2027 Ενημερωτική εκδήλωση στην Κοζάνη
- Ευρωπαϊκό Συνέδριο με τίτλο «Τα Οινοπέδια των Λιμνών: Οίνος – Τόπος– Άνθρωποι» 27-29 Ιουνίου 2025.
- Συμμετοχή της ΑΝΚΟ στην Επίσκεψη Ανταλλαγής Καλών Πρακτικών που πραγματοποιήθηκε στον Κεντρικό και Νότιο Έβρο 15-17 Μαΐου 2025
- Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής παραγωγών και επιχειρηματιών των νομών Κοζάνης & Γρεβενών σε έκθεση παρουσίασης τοπικών προϊόντων και γεύσεων
- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Θεματικό εργαστήριο από την Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα: «Μυσταγωγικό μονοπάτι τοπικών γεύσεων»
- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ LEADER
- ΕΣΠΑ Τριμηνιαίος απολογισμός της αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων για την στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας
- Ολοκλήρωση υποβολών αιτήσεων χρηματοδότησης για τις Δράσεις ενίσχυσης Μικρομεσαίων επιχειρήσεων του ΕΣΠΑ
- ΕΦΕΠΑΕ - Διαδικτυακή εκδήλωση «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2021-2027», με θέμα τις Δράσεις Κρατικών Ενισχύσεων προώθησης της Επιχειρηματικότητας
- Ορθή Επανάληψη – Παράταση υποβολής αιτήσεων έως τις 27/03/2024 για τις Δράσεις «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» και «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων»
- ΕΣΠΑ 2021-2027: Προδημοσίευση δύο δράσεων ενίσχυσης ΜΜΕ στο πλαίσιο του προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα”
- Εγχειρίδιο κοινοτικών-καλών πρακτικών για τον κυκλικό τουρισμό
- Ευρωπαϊκό Συνέδριο με τίτλο «Τα Οινοπέδια των Λιμνών: Οίνος – Τόπος– Άνθρωποι» 27-29 Ιουνίου 2025.
- Συμμετοχή της ΑΝΚΟ στην Επίσκεψη Ανταλλαγής Καλών Πρακτικών που πραγματοποιήθηκε στον Κεντρικό και Νότιο Έβρο 15-17 Μαΐου 2025
- Δελτίο Τύπου - Ενημερωτικό ECOTOURS_FINAL MULTIPLIER EVENT 19/05/2025
- Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποβολή προτάσεων σύναψης Σ.Μ.Ε ιδιωτικού δίκαιου (Κατάρτιση Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου των Δήμων Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Βοΐου...)
- Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποβολή προτάσεων σύναψης Σ.Μ.Ε ιδιωτικού δικαίου (ΔΕΥΑ Κοζάνης)
- ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΥΝΑΨΗΣ Σ.Μ.Ε ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ (Γεωπάρκο UNESCO Γρεβενών-Κοζάνης)
- ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΥΝΑΨΗΣ Σ.Μ.Ε ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ (Δήμος Εορδαίας) - ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
- ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΥΝΑΨΗΣ Σ.Μ.Ε ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ (Δημαρχείο Σερβίων)
Η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία, Κύπρο, Ουγγαρία και Ρουμανία διαμορφώνουν κοινή θέση για την υποχρεωτική επισήμανση των τροφίμων στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας με αφορμή την εν αναμονή νομοθετική πρόταση της Ευραπαϊκής Επιτροπής.
Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει την εφαρμογή ενοποιημένου συστήματος διατροφικής επισήμανσης με στόχο την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Κανονισμού έως το τέλος του 2022. Προτείνει μάλιστα την κλίμακα Nutri-score, ένα ακόμη σύστημα διατροφικής σήμανσης, που σχεδιάζεται να εμφανίζεται στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας των τροφίμων (Front of Pack) και κατατάσσει τα συσκευασμένα τρόφιμα, με μια κλίμακα 5 χρωμάτων και γραμμάτων (όπου το Α είναι πράσινο και αντιπροσωπεύει την υψηλότερη διατροφική αξία, ενώ το Ε είναι σκούρο πορτοκαλί και υποδεικνύει τη χαμηλότερη διατροφική αξία).
Βασικός στόχος των πέντε κρατών μελών της ΕΕ είναι να υιοθετηθούν τέτοια κριτήρια αξιολόγησης των διατροφικών χαρακτηριστικών του τροφίμου, ώστε το εναρμονισμένο σχήμα που θα επιλεγεί να παρέχει ορθή πληροφορία στον καταναλωτή, για το διατροφικό περιεχόμενο του τροφίμου, παρέχοντας τη δυνατότητα να κάνει ενημερωμένες, υγιεινές και βιώσιμες επιλογές τροφίμων. Για την Ελλάδα, είναι σημαντικό το ενιαίο σχήμα να μην επιφέρει αδικαιολόγητη διάκριση των τροφίμων, με ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στη διατροφική κατάταξη ορισμένων εμβληματικών ελληνικών προϊόντων (π.χ. ελαιόλαδο, ελιές, φέτα, στραγγιστό γιαούρτι, μέλι, κλπ).
Επί αυτού, έχουν εργαστεί για την εκπόνηση κοινών θέσεων προκειμένου να υποστηριχθούν οι κατωτέρω θεμελιώδεις αρχές:
i. Την αναγκαιότητα για διατροφική εκπαίδευση, ώστε οι πολίτες να μπορούν να κάνουν συνειδητές επιλογές, προσαρμοσμένες στις προσωπικές τους ανάγκες και συνθήκες.
ii. Κάθε τρόφιμο θα πρέπει να εξετάζεται ως μέρος του ευρύτερου πλαισίου των καθημερινών απαιτήσεων μιας υγιεινής διατροφής. Οι μορφές FOPNL που βασίζονται σε τυποποιημένες ποσότητες, ανεξάρτητα από τις μέσες μερίδες που καταναλώνονται συνήθως, μπορούν να μεταφέρουν στρεβλά μηνύματα. Το εναρμονισμένο σχήμα της ΕΕ θα πρέπει να ενθαρρύνει τη σωστή ισορροπία όλων των ομάδων τροφίμων και να μην επιφέρει τεχνητό διαχωρισμό μεταξύ "υγιεινών" και "ανθυγιεινών" τροφίμων.
iii. Το ενιαίο σχήμα της ΕΕ πρέπει να σέβεται τη διατροφική κουλτούρα και τις τυπικές δίαιτες κάθε κράτους μέλους και να μην εισάγει διακρίσεις εις βάρος των παραδοσιακών τροφίμων. Πρέπει να αποφευχθεί το παράδοξο να δαιμονοποιούνται παραδοσιακά προϊόντα, τα οποία διαδραματίζουν θετικό ρόλο στη διατροφή, εφόσον καταναλώνονται στην κατάλληλη ποσότητα.
iv. Η προσέγγιση που βασίζεται στην αξιολόγηση της συνολικής διατροφικής αξίας ενός τροφίμου με χρήση διαβαθμισμένων δεικτών, όπως ήδη υπάρχει στην αγορά ορισμένων κρατών μελών, αντιβαίνει τις προαναφερθείσες αρχές αποτελώντας μεγάλο θέμα ανησυχίας, καθώς δημιουργεί στρεβλές εντυπώσεις στον καταναλωτή.
Συμπερασματικά, το εναρμονισμένο σχήμα που θα επιλεγεί πρέπει να βασίζεται σε ολοκληρωμένα επιστημονικά κριτήρια και να είναι τεκμηριωμένο, αντικειμενικό, αμερόληπτο και συνεπές με τις εθνικές διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είναι ουδέτερο και να περιορίζεται στη μεταφορά της πληροφορίας που αποτυπώνεται στον πίνακα διατροφικής δήλωσης κάθε τροφίμου.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα, μαζί με τα υπόλοιπα τέσσερα κράτη μέλη, προετοιμάζουν την αποστολή κοινού εγγράφου προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Επιτροπής, με σκοπό να ληφθούν επαρκώς υπόψη οι ανωτέρω αρχές, κατά την επεξεργασία της επικείμενης νομοθετικής πρότασης.