Leader






 


Η διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου» παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις προσφερόμενες ευκαιρίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρουσιάζονται κυρίως πραγματικές καταστάσεις διασυνοριακού χαρακτήρα, όπως π.χ. Ευρωπαίοι πολίτες που επιθυμούν να εργαστούν ή να σπουδάσουν σε άλλη χώρα της Ένωσης, ή ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που επιθυμούν να μεταφερθούν ή να ανοίξουν υποκατάστημα σε κάποιο άλλο κράτος μέλος της Ένωσης.

Δικαιώματα και υποχρεώσεις επιχειρήσεων στην Ε.Ε

Πληρωμές, δάνεια & επενδύσεις

Σύσταση & επέκταση επιχείρησης


geodm.gr

image Περισσότερες του 1/3 των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων(36%) στην ΕΕ εισάγουν, αγαθά και υπηρεσίες, από μια άλλη χώρα της ΕΕ ενώ το 30% έχουν εξάγει σε κάποια άλλη Ευρωπαική χώρα. Επίσης, 1 στις 10 έχει υπεργολάβο που εδράζει στο εξωτερικό (14%) ή έχει εργαστεί ώς υπεργολάβος για κάποια επιχείρηση του εξωτερικού (11%). Λιγότερες, σχετικά, επιχειρήσεις έχουν συνεργαστεί με κάποιο "εταίρο" στο εξωτερικό για θέματα έρευνας & ανάπτυξης (6%) ή έχει επενδύσει σε κάποια επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε άλλη χώρα της ΕΕ (2%).

Εντούτοις, η πιο συχνή απάντηση στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε σημαντικό δείγμα Μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στις 28 χώρες - μέλη της ΕΕ τον περασμένο Ιούνιο η πιο κοινή απάντηση, ήταν ότι δεν έχουν συνάψει καμία συνεργασία στο πλαίσιο της εσωτερικής ευρωπαικής αγοράς, την τελευταία 3ετία (49%).

Σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ οι ΜΜΕ απαντούν, συνήθως, ότι είναι πιο πιθανό να εισάγουν παρά να εξάγουν σε κάποια άλλη ευρωπαική χώρα. Η μόνη εξαίρεση είναι η Γερμανία, όπου οι ΜΜΕ απάντησαν ακριβώς το αντίθετο.

Από την ανάλυση των χαρακτηριστικών των επιχειρήσεων, προκύπτουν τα εξής, χρήσιμα, συμπεράσματα:

  • Οσο μεγαλύτερη είναι μια Μικρομεσαία επιχείρηση τόσο πιο πιθανό είναι να έχει εμπλακεί σε κάποια μορφή διεθνούς δραστηριότητας, την τελευταία 3ετία (εισαγωγές,εξαγωγές, υπεργολαβίες)
  • Αυτές που εισάγουν είναι κυρίως επιχειρήσεις του κλάδου της μεταποίησης και του εμπορίου  παρά του κλάδου των υπηρεσιών ή της βιομηχανίας(53% and 52% vs. 20% and 21%).
  • Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις είναι αυτές που είναι πιθανό πιο πολύ να εξάγουν σε κάποια άλλη ευρωπαική χώρα ((53% and 52% vs. 20% and 21%).
  • Οι επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί πριν το 2008 είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε δράσεις εξαγωγών και διεθνοποίησης σε σχέση με αυτές που ιδρύθηκαν στη χρονική περίοδο μεταξύ 2008-2014.

Τα ίδια περίπου στοιχεία προκύπτουν και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διεθνοποιούνται εκτός των συνόρων της ευρωπαικής εσωτερικής αγοράς. Η πλειοψηφία  (69%) δεν πραγματοποίησε καμία διεθνούς εμβέλειας δραστηριότητα σε χώρα εκτός της ΕΕ, την τελευταία 3ετία.

Η εικόνα των ελληνικών ΜΜΕ

image

image
  • Αναλυτικότερα στοιχεία (στα αγγλικά) εδώ
  • Το ενημερωτικό δελτίο για την Ελλάδα (στα ελληνικά) επισυνάπτεται

 


ANKO AE Social Media

 

ANKO SA Facebook  ANKO SA LinkedIn  ANKO SA Instagram  ANKO SA Youtube

Χρησιμοποιώντας αυτή την σελίδα, συμφωνείτε στη χρήση των cookies.